Rona Nishliu – Suus

 

M-am uitat si eu ca tot romanul mediocru, anul acesta, la Eurovision. Multe melodii au fost groaznice; spre deosebire de alti ani in care imi alegeam cu usurinta cel putin 10 melodii care sa-mi placa, anul acesta am avut 5 piese favorite.

Bunicutele din Rusia, pe care e cam imposibil sa nu le adori. 😀 Buranovskiye Babushki – Party For Everybody!

Ai nostri romani, cu toate ca initial nu mi-a placut deloc ‘Zaleilah’, spiritul patriotic m-a invaluit in cele din urma. De apreciat faptul ca, dupa o semifinala in care Elena, solista Mandinga, a scartait vocal pe buna dreptate, in finala a sunat CEAS.

Atotinvingatoarea suedeza Loreen, cu ‘Euphoria’ – viitorul hit al verii. E greu sa nu te prinda o asemenea piesa.

Pastora Soler, reprezentanta Spaniei, cu o balada in limba spaniola si a 2-a cea mai buna voce din concurs, parerea mea.

Si in fine, motivul pentru care si scriu acest post, Rona Nishliu. Rona Nishliu, reprezentanta Albaniei din acest an, m-a facut in prima semifinala sa raman prost de uimire in timp ce priveam interpretarea piesei ‘Suus’, care s-ar traduce, in limba engleza, ‘Personal’.

Rona Nishliu a urcat pe scena din Baku cu o piesa in limba albaneza, o limba care categoric nu este de circulatie internationala, si a demonstrat ca nu conteaza in ce limba canti la Eurovision, atata timp cat ai o voce si un mesaj in spate, care sa traga sforile pentru tine.

Si Rona Nishliu le are pe ambele. DIN PLIN! Nu am fost surprins sa vad ca ‘Suus’ a prins marti finala, si nici ca, in cele din urma, piesa avea sa incheie pe pozitia a 5-a, in spatele invingatoarei Loreen, din Suedia, Buranovskyie Babushki din Rusia, cantaretul sarb Željko Joksimović, aflat la a 2-a participare, si reprezentanta gazdelor, Sabina Babayeva.

Faptul ca ‘Suus’ a incheiat competitia atat de SUS poate fi un semnal de desteptare si pentru ale noastre delegatii. Daca anul trecut incercam sa impresionam Europa cu piesa ‘Change’, o melodie foarte slaba si un mesaj foarte rasuflat, anul acesta am mers pe mana lui Costi Ionita si a lui ‘Zaleilah’ cantata de Mandinga, desi, in finala nationala, am avut o piesa foarte buna a celor de la Electric Fence, ‘Sun-ta’. In fine, ‘Zaleilah’, cantata de o tipa cu un aspect fizic foarte fain, atat in limba engleza cat si limba spaniola, a reusit abia un loc 12… Meritat sau nu.

Poate ca ar trebui ca la preselectiile nationale sa dam cumva mai multa atentie VOCILOR, si oamenilor care pot transmite simplu un mesaj. Cam atat. Cand ai in browser 4 taburi Youtube, cu piesele Spaniei, Suediei, Albaniei si a Romaniei, pe-al nostru il inchizi primul.

In fine, felicitari suedezei Loreen. ‘Euphoria’ a fost principala favorita a publicului inca de la bun inceput, asa ca faptul ca a castigat nu surprinde pe nimeni. Ritmul piesei te prinde usor, suedeza are si o voce foarte buna, asa ca vad in ‘Euphoria’ un hit al verii. Si, din nou, pe buna dreptate.

Piesa castigatoare pentru mine 😀

Voi, Eurovision ceva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s